Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzamelen

This block contains external content.
"https://www.youtube-nocookie.com/embed/FtfJ37gS5DI"
If you consent to load it please click this block.

HOE GA JE TE WERK BIJ HET VERZAMELEN?

STAP 1
Ga op het strand tot aan de vloedlijn, de grens tussen droog en nat strand. Daar zijn de meeste aanspoelsels te vinden. Zijn er meerdere vloedlijnen? Kies dan die met de meeste schelpen.

STAP 2
Plaats in de vloedlijn op een willekeurige plek een stokje of langwerpige schelp als oriëntatiepunt. Teken vanuit dit middelpunt een uitwaaierende spiraal in het zand.

STAP 3
Verzamel nu de eerste 100 schelpen die je tegenkomt, vertrekkende vanuit het middelpunt en spiraalsgewijs naar buiten toe.

Ga hierbij niet selectief te werk. Elke eerstvolgende slak of tweekleppige telt mee. Zowel schelphelften als doubletjes tellen mee voor 1. Pik er niet jouw lievelingsschelpen uit. Wees eerlijk, ook al bestaat jouw staal uit bijvoorbeeld 100 mosselen.

De enige voorwaarde om te kunnen meetellen, is dat de schelp of schelphelft niet gebroken mag zijn. 

Indien er veel zand aan je schelpen hangt, is het handig om die even te spoelen. Zo gaat het identificeren en fotograferen gemakkelijker.

En nu?

Nu volgt het herkennen en tellen. Dat kan je doen op het strand zelf, maar ook op een meer beschutte plaats of thuis. In dat laatste geval vragen we je om het schelpenstaal na afloop wel weer naar het strand te brengen.

Ga verder naar STAP 4