Overslaan en naar de inhoud gaan

Benieuwd naar de resultaten van de Grote Schelpenteldag 2023?

Ruim tweeduizend vrijwilligers telden op zaterdag 25 maart allen samen 82.444 schelpen, van in totaal 66 soorten tijdens de zesde editie van de Grote Schelpenteldag. Halfgeknotte strandschelp en kokkel haalden zowel in België, Nederland als Frankrijk de top 5. Maar er waren ook interessante regionale verschillen. Minder dan 1% van de gecontroleerde schelpen had een ‘moordgaatje’ als gevolg van predatie door roofslakken.

Lees er alles over in Testerep magazine - maart 2023 (gratis online abonneren)


Tel je mee?

Wie is er niet gefascineerd door schelpen op het strand? Schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welk verhaal aan die vondst kleeft. En als het enigszins kan, tegelijk ook de wetenschap een duwtje in de rug geven. Dat is waar het om draait bij de Grote Schelpenteldag!

Op zaterdag 25 maart 2023 is het weer zover. Voor de zesde keer op rij. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag!

Schelpen met gaatjes

Dit jaar kijken we op de Vlaamse stranden gericht naar schelpen met gaatjes: Welke soorten vertonen vaker gaatjes dan andere? Vinden we meer schelpen met gaatjes aan de West-, Midden of Oostkust? En door welke slakken zijn de gaatjes gemaakt? 
 


Foto: Misjel Decleer | VLEET

Waar aan de kust?

  • Klik op de pin op kaart om te weten waar je precies moet zijn
  • 10 telposten op het strand in 10 kustgemeenten (10:00-16:00)

Klik op de kaart

 

De Grote Schelpenteldag gaat internationaal

De Grote Schelpenteldag breidt uit over de landsgrenzen heen! Dit jaar doen Nederland en Noord-Frankrijk mee. Wat betekent dat we dit jaar speuren naar de verschillen binnen dit meer dan 400 kilometer lange strandtraject. Ben jij ook benieuwd of we grote verschillen zullen opmeten?
  • In Nederland neemt het natuurhistorisch museum Naturalis het initiatief om samen met diverse partners een schelpentelling te organiseren op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. Ook op sommige Waddeneilanden gaan tellingen door.

  • In Noord-Frankrijk start CPIE Flandre Maritime een piloot net over de Belgisch-Franse grens, op de stranden in de buurt van Zuydcoote.

Nieuwsbrief: blijf op de hoogte

Inschrijven voor de grote schelpenteldag is niet nodig. Je kan gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 25 maart, waar schelpenkenners je zullen verder helpen.

Maar als goede burgerwetenschapper kom je natuurlijk graag goed voorbereid aan de start! Schrijf in voor de grote schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper. Je ontvangt zo info over het hoe, wat en waarom van deze schelpentelling. En nadien brengen we je persoonlijk op de hoogte van de resultaten.

Inschrijven Volg ons op Facebook