Overslaan en naar de inhoud gaan

Tel je mee?

Wie is er niet gefascineerd door schelpen op het strand? Schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welk verhaal aan die vondst kleeft. En als het enigszins kan, tegelijk ook de wetenschap een duwtje in de rug geven. Dat is waar het om draait bij de Grote Schelpenteldag!

Op zaterdag 25 maart 2023 is het weer zover. Voor de zesde keer op rij. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag!

Dit jaar kijken we op de Vlaamse stranden gericht naar schelpen met gaatjes: Welke soorten vertonen vaker gaatjes dan andere? Vinden we meer schelpen met gaatjes aan de West-, Midden of Oostkust? En door welke slakken zijn de gaatjes gemaakt? 
 
De Grote Schelpenteldag breidt uit over de landsgrenzen heen! Dit jaar doen Nederland en Noord-Frankrijk mee. Ben jij ook benieuwd of we grote verschillen zullen opmeten?
 • Het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden houdt diezelfde dag – samen met Stichting de Noordzee, Anemoon, het Groene Strand en de Nederlandse Malacologische Vereniging – een schelpentelling op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. Ook op sommige Waddeneilanden gaan tellingen door. 
 • In Noord-Frankrijk gaat CPIE Flandre Maritime in een pilooteditie aan de slag met onze methodiek op de stranden in de buurt van Zuydcoote.

Nieuwsbrief: blijf op de hoogte

Inschrijven voor de grote schelpenteldag is niet nodig. Je kan gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 19 maart, waar schelpenkenners je zullen verder helpen.

Maar als goede burgerwetenschapper kom je natuurlijk graag goed voorbereid aan de start! Schrijf in voor de grote schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper. Je ontvangt zo info over het hoe, wat en waarom van deze schelpentelling. En nadien brengen we je persoonlijk op de hoogte van de resultaten.

Inschrijven

     Leer schelpen verzamelen, tellen en sorteren met curieuzeneus Xander, zeevrouw Hilde en schelpenexpert Omer

  Waar aan de kust?

  • klik op de pin op kaart om te weten waar je precies moet zijn
  • 10 telposten op het strand in 10 kustgemeenten (10:00-16:00)
  • activiteiten voor gezinnen met kinderen op diverse locaties
  • expo over schelpen in De Panne en Bredene

   

  Privacy bescherming.
  Deze sectie bevat inhoud van een derde partij.
  "https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1sk0IP--d7PuQ5og9WcimhXjzGYeNfnM&ehbc=2E312F"
  Indien u toestemt om de inhoud te laden gelieve op deze sectie te klikken.

  Goed voorbereid aan de start

  Voor wie extra goed voorbereid aan de Grote Schelpenteldag wil beginnen, kan zich de twee eerder opgenomen schelpenopleidingen herbekijken.

  BASISCURSUS

  voor absolute beginners

  Strandschelpen voor beginnende liefhebbers | Jan Seys

  Herbekijk

  MASTERCLASS

  voor gevorderde schelpenkenners

  Opfrissing moeilijke schelpensoorten | Jan Seys

  Herbekijk

  Quiz: Test je schelpenkennis

  Wil je in aanloop naar de grote schelpenteldag je schelpenkennis testen? Doe de quiz! Je ontvangt nadien een mail met jouw score en feedback met schelpenweetjes over veel gemaakte fouten.

  Naar de quiz

   VERZAMELEN

   volgens de vaste methode

   meer

   HERKENNEN

   hulp bij het herkennen soorten

   meer

   NOTEREN

   print een telformulier af

   meer

   2022-editie afgelopen - terug half maart 2023

    

   DATA INVOEREN