Overslaan en naar de inhoud gaan

Kom op zaterdag 23 maart 2024 meetellen op de 7de editie van De Grote Schelpenteldag.

En help zo onderzoekers een beter beeld te vormen van onze Noordzee.

Met dit burgerwetenschapsinitiatief leert de wetenschap heel wat over het voorkomen van deze zeedieren, de impact van klimaat op de biodiversiteit, en de aanwezigheid van exoten.

Tel je weer mee?

Kokkel, nonnetje, halfgeknotte strandschelp, Amerikaanse zwaardschede...

Elk jaar is het weer uitkijken welke soorten in de top 3 staan tijdens de Grote Schelpenteldag.

Op zaterdag 23 maart 2024 slaan we opnieuw aan het tellen. Dit jaar al voor de 7de keer op rij.

Kom samen met honderden andere burgers en amateurwetenschappers ontdekken welke schelpen aangespoeld zijn op onze kust.

Je bent welkom om mee te komen doen tussen 10:00 en 16:00.

Wat te verwachten?

Verwacht geen gewone strandwandeling. Je gaat op een wetenschappelijk verantwoorde manier 100 schelpen rapen, herkennen en tellen.

Geen ervaring met schelpen? Geen nood! Je hoeft helemaal geen schelpenkenner te zijn.

In elke kustgemeente vind je een telstation. Daar staan gepassioneerde schelpenkenners klaar om je te helpen de telling tot een goed einde te brengen.

Jong, oud, ervaren of onervaren, in groep of individueel, iedereen kan deelnemen aan de Grote Schelpenteldag en voor minstens 1 dag (zee)wetenschapper zijn!

Hetty Helsmoortel meter van de Grote Schelpenteldag 2024

Oostendenaar Hetty Helsmoortel, notoir wetenschapswatcher en bekend van Nerdland en wetenschapsshows in het Sportpaleis, is in ieder geval blij om bij deze editie als meter te mogen optreden: “Ik heb mijn hele jeugd schelpen verzameld om er strandbloemen mee te kunnen kopen. Ik ben dan ook ontzettend trots om zoveel jaren later meter te mogen zijn van dit fantastische burgerwetenschapsinitiatief, waarbij iédereen zijn steentje (of schelpje) kan bijdragen aan het verzamelen van nieuwe kennis. Heerlijk!”.

 

Waar aan de kust?

Moet ik inschrijven?

Inschrijven is op zich niet nodig (maar wel sterk aan te raden). Je kan gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 23 maart, waar schelpenkenners je zullen verder helpen.

Maar als goede burgerwetenschapper raden we je aan om in te schrijven voor de grote schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper.

Zo ontvang je allerlei info en tips over het hoe, wat en waarom van de schelpentelling. En nadien brengen we je persoonlijk op de hoogte van de resultaten.

Inschrijven nieuwsbrief | Volg ons op Facebook

Kan ik ook buiten België meedoen?

Ook Nederland en Noord-Frankrijk doen dit jaar weer mee. Zo speuren we samen naar verschillen in de schelpensamenstelling langs meer dan 400 kilometer Noordzeestrand.
  • In Nederland kan je gaan tellen op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. Ook op sommige Waddeneilanden gaan tellingen door. Georganiseerd door het natuurhistorisch museum Naturalis i.s.m. diverse partners.

  • In Noord-Frankrijk kan je meetellen net over de Belgisch-Franse grens, op de stranden in de buurt van Zuydcoote en Leffrinckoucke. Hier organiseert CPIE Flandre voor de tweede keer een telling.

Focus op exoten

De onderzoeksfocus ligt dit keer op exoten, schelpen die met de hulp van de mens – soms massaal – vanuit verre oorden op onze stranden zijn beland.

Een grootschalige telling van aangespoelde schelpen op meer dan 400 km strand, zoals de Grote Schelpenteldag, is dan ook een uitgelezen kans om de instroom en evolutie van exoten op de voet te volgen. Rukken de Filipijnse tapijtschelp en de Amerikaanse strandschelp verder op? Hoe stellen reeds lang gevestigde vreemde schelpen als Amerikaanse zwaardschede, Amerikaanse boormossel, muiltje of Japanse oester het ondertussen? En wie weet, duikt er tijdens deze Grote Schelpenteldag een nooit eerder waargenomen exotische schelp of slak op?