Welkom op de Grote Schelpenteldag!
Doe mee aan de achtste editie en ontdek de wondere wereld van schelpen langs de vloedlijn. Dit burgerwetenschapsinitiatief leert ons veel over het voorkomen van deze zeedieren, de impact van klimaatverandering, en de aanwezigheid van exotische soorten. Samen met honderden natuurvrienden help je zo onderzoekers een beter beeld vormen van onze Noordzee.
Dit jaar maakt de Grote Schelpenteldag deel uit van de Week van het Water, een initiatief dat waterbewustzijn en verwondering wil stimuleren.
Praktisch
- Wanneer? Zaterdag 22 maart 2025, 10-16 uur.
- Waar? Verschillende locaties langs de kust. Vind jouw dichtstbijzijnde telpost op onze interactieve kaart.
- Hoe? Schelpenkenners wachten je op en geven de nodige instructies en materialen. Je kan je inschrijven voor de nieuwsbrief voor meer info en tips.
- Inschrijven? Is niet nodig!
Wat te verwachten?
Bereid je voor op meer dan een gewone strandwandeling. Je gaat actief 100 schelpen verzamelen, identificeren en tellen op een wetenschappelijk onderbouwde wijze. Geen zorgen als je nieuw bent met schelpen; bij elk telstation langs de kust staan enthousiaste experts klaar om je door het proces te leiden. Of je nu jong of oud bent, ervaren of beginner, alleen of in groep, iedereen kan meedoen en zich voor een dag een echte (zee)wetenschapper voelen!
Waarom meedoen?
Schelpen tellen is niet alleen leuk, maar ook wetenschappelijk waardevol. De Grote Schelpenteldag helpt ons de impact van klimaatverandering en niet-inheemse soorten op het Noordzeeleven te begrijpen. Dit evenement vindt tegelijkertijd plaats in België, Nederland en Noord-Frankrijk, en biedt inzicht in de schelpenpopulatie langs 400 km kust.
Kan ik ook buiten België meedoen?
- In Nederland kan je gaan tellen op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. Ook op sommige Waddeneilanden gaan tellingen door. Georganiseerd door het natuurhistorisch museum Naturalis i.s.m. diverse partners.
- In Noord-Frankrijk kan je meetellen net over de Belgisch-Franse grens, op de stranden in de buurt van Zuydcoote en Leffrinckoucke. Hier organiseert CPIE Flandre voor de derde keer een telling.
Focus 2025: de kokkel
Dit jaar zetten we de kokkel, in de volksmond ook wel ‘hartschelp’ genoemd, in de schijnwerpers. Deze geribbelde schelpensoort leeft ondiep in de zeebodem en staat steevast in de top-5 van onze tellingen. Maar wist je dat deze schelp nog veel meer te vertellen heeft?
Ontdek hoe je:
- De leeftijd van een kokkel kunt bepalen.
- Een recente kokkel onderscheidt van een fossiele soort die duizenden jaren geleden leefde.
- Het verschil ziet tussen de gewone kokkel, de brakwaterkokkel en de zeldzamere Zwinkokkel.
Resultaten 2024
Met 114.000 getelde schelpen en heel veel tel- en strandplezier was de Grote Schelpenteldag van afgelopen zaterdag een groot succes. Niet minder dan 77 soorten, verzameld en geïdentificeerd over 400 kilometer kustlijn door meer dan 2000 deelnemers, kleurden deze dag. Toppers waren Halfgeknotte strandschelp, Kokkel, Nonnetje, Ovale strandschelp, Mossel en Amerikaanse zwaardschede, met duidelijke verschillen tussen Vlaanderen, Nederland en Frankrijk. De resultaten toonden ook hoezeer niet-inheemse soorten (9% van aantal soorten; 8% van aantal exemplaren) hun weg gevonden hebben naar onze kustwateren.
Foto: Ambassadrice van de Grote Schelptenteldag, Hetty Helsmoortel, met de winnende schelp: de Halfgeknotte strandschelp.
Op de hoogte blijven?
Bereid je voor op de Grote Schelpenteldag en schrijf je in voor onze nieuwsbrief via EOS Iedereen Wetenschapper! Ontvang praktische tips, leerzame achtergronden en blijf na de teldag op de hoogte van belangrijke ontdekkingen. Dit is jouw kans om direct bij te dragen aan de wetenschap. Doe mee!
Volg ons op Facebook en deel het event met familie en vrienden, zodat we samen de wetenschap vooruit helpen.
Inschrijven nieuwsbrief Volg ons op Facebook