Overslaan en naar de inhoud gaan

Tel je mee?

Wie is er niet gefascineerd door schelpen op het strand? Schelpen rapen, bewonderen en proberen te achterhalen welk verhaal aan die vondst kleeft. En als het enigszins kan, tegelijk ook de wetenschap een duwtje in de rug geven. Dat is waar het om draait bij de Grote Schelpenteldag!

Op zaterdag 19 maart 2022 is het weer zover, al voor de vijfde keer. In elk van de tien kustgemeenten helpen schelpenkenners je op de telposten tussen 10 en 16 uur bij het verzamelen en herkennen van jouw honderd strandschelpen. En als honderden enthousiastelingen dat doen, dan leren we met zijn allen weer heel wat bij over die fascinerende zeedieren. Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag!

Dit jaar vergelijken we de schelpen op Vlaamse stranden met die van Nederland. Het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden houdt diezelfde dag een grote schelpentelling op de stranden van Zuid-Holland, in het kader van Leiden2022 - European City of Science. Ben jij ook benieuwd of we grote verschillen zullen opmeten?
 

Schrijf in en blijf op de hoogte

Schrijf je in via de website van EOS Iedereen Wetenschapper. En ontvang in aanloop naar de Grote Schelpenteldag de nieuwsbrieven met info over het hoe, wat en waarom van deze schelpentelling. Nadien brengen we je ook persoonlijk op de hoogte van de resultaten.

Inschrijven voor de nieuwsbrief is geen voorwaarde voor deelname op het strand. Je kan ook altijd gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 19 maart. Maar als goede burgerwetenschapper kom je natuurlijk graag goed voorbereid aan de start!

Inschrijven

 

Waar aan de kust?

  • 10 telposten op het strand in 10 kustgemeenten (10:00-16:00)
  • activiteiten voor gezinnen met kinderen in de Provinciale Bezoekerscentra (10:00-13:00)
  • klik op de pin op kaart om te weten waar je precies moet zijn

 

This block contains external content.
"https://www.google.com/maps/d/u/2/embed?mid=1qarDhf-xjP9q8HtW7lgHtqqH4r_NUq4b"
If you consent to load it please click this block.

Goed voorbereid aan de start

Voor wie extra goed voorbereid aan de Grote Schelpenteldag wil beginnen, kan zich inschrijven voor de twee online schelpenopleidingen. Ook meer instructies over hoe verzamelen, herkennen en noteren van gegevens.

BASISCURSUS

voor absolute beginners

Strandschelpen voor beginnende liefhebbers | Jan Seys


woensdag 9 maart (19:00-19:45) - online ZOOM

Inschrijven

MASTERCLASS

voor gevorderde schelpenkenners

Opfrissing moeilijke schelpensoorten | Jan Seys
Online ScHELPdesk bij twijfelgevallen | Francis Kerckhof en Aäron Fabrice

woensdag 9 maart (20:00-21:30) - online ZOOM

Inschrijven

VERZAMELEN

volgens de vaste methode

meer

HERKENNEN

hulp bij het herkennen soorten

meer

NOTEREN

print een telformulier af

meer

enkel mogelijk op 19 maart

 

DATA INVOEREN